Černý rybíz je chutné a osvěžující ovoce, které je bohaté na živiny. Obsahuje významné množství vitamínu C, antioxidantů a vlákniny. Vitamín C podporuje správnou funkci imunitního systému. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením. Vláknina je prospěšná pro trávení.Černý rybíz lze konzumovat čerstvý, mražený nebo sušený. Je také možné jej použít k přípravě džemu, marmelády, sirupu nebo likéru. Může se přidat do jogurtu, salátů, smoothies nebo ovesných vloček. Hodí se i při přípravě dezertů pro přimíchání do těst nebo krémů.Je vhodný pro lidi všech věkových kategorií a patří do každého zdravého a vyváženého jídelníčku
Výživové hodnoty ve 100 g výrobku | |
---|---|
Energetická hodnota [kcal/kJ] | 302/1 263,568 |
Tuky [g] | 2,57 |
z toho nenasycené [g] | 0,6 |
Sacharidy [g] | 75,7 |
z toho cukry [g] | 26,3 |
Bílkoviny [g] | 6,3 |
Vláknina [g] | 24,6 |
Sůl [g] | 0,01 |