Quinoa červená patří mezi obiloviny a pochází z Jižní Ameriky. Je výborným zdrojem bílkovin, vlákniny, železa a vápníku. Má šťavnatou, lehce nasládlou chuť a jemnou vůni. Hodí se pro přípravu různých jídel, například salátů, polévek, kaší apod.Obsahuje vlákninu, která podporuje zdravé trávení. Je také bohatým zdrojem bílkovin, které jsou důležité pro růst svalů. Dále obsahuje také železo, které napomáhá tvorbě krve a transport kyslíku. V neposlední řadě je také dobrým zdrojem vápníku, který přispívá ke stavbě kostí a zubů.Quinoa neobsahuje lepek, takže je vhodná pro osoby s celiakií nebo jinými alergiemi na lepek. Vařit se dá v páře nebo ve vodě po dobu 15-20 minut, dokud není měkká. Může se podávat jako příloha k masu, zelenině, luštěninám nebo s vejci. Červená quinoa je chutná a zdravá potravina, která je vhodná pro všechny, kdo hledají zdravější alternativu k tradičním obilovinám.
Výživové hodnoty ve 100 g výrobku | |
---|---|
Energetická hodnota [kcal/kJ] | 351/1 468,584 |
Tuky [g] | 5 |
z toho nenasycené [g] | 0,5 |
Sacharidy [g] | 59 |
z toho cukry [g] | 2 |
Bílkoviny [g] | 15 |
Vláknina [g] | 6,6 |
Sůl [g] | 0,02 |