Slzovka obecná (Coix lacryma-jobi) je jednoletá tropická travina, která pochází z východní Asie. Její semena jsou jedlá a jsou známá pod různými názvy jako Jobovy slzy, perličkový ječmen nebo slzovka porcelánová.Jedná se o zdravou a chutnou obilovinu, která má řadu výhod. Je přirozeně bezlepková. Obsahuje vysoké množství vlákniny, bílkovin a antioxidantů. Vláknina napomáhá například zdravému trávení nebo snižuje hladinu cholesterolu. Pro růst a obnovu tkání a svalů jsou naopak potřebné bílkoviny. V neposlední řadě najdeme v slzovce i antioxidanty, které pomáhají chránit buňky.Slzovka se dá připravit různými způsoby. Může se vařit, dusit, péct nebo pražit. Je vhodná pro použití do různých druhů jídel, včetně polévek, salátů, sladkých pokrmů a smoothies.Zde je pár tipů:• Jako příloha: Lze ji vařit podobně jako rýži nebo jáhly. Je vhodná jako příloha k masitým, zeleninovým nebo luštěninovým pokrmům.• V polévkách: Můžete ji přidat do polévek, aby získaly bohatší a krémovější chuť.• V salátech: Je také skvělým doplňkem salátů. Dodává jim vlákninu, bílkoviny a chuť.• V sladkých pokrmech: Slzovku lze použít i do sladkých pokrmů, jako jsou dezerty, pudinky nebo smoothies.
Výživové hodnoty ve 100 g výrobku | |
---|---|
Energetická hodnota [kcal/kJ] | 388/1 623,392 |
Tuky [g] | 7,4 |
z toho nenasycené [g] | 1,05 |
Sacharidy [g] | 67,1 |
z toho cukry [g] | 3,8 |
Bílkoviny [g] | 13,3 |
Vláknina [g] | 3,6 |
Sůl [g] | 0,05 |